Българинът намалява консумацията на хляб и зеленчуци за сметка на алкохола

17.04.2015 г.

На сайта на Национален статистически институт беше публикувана годишната статистика за доходите, разходите и потреблението на българските домакинствата през 2014 година.

Данните от документа показват, че през изминалата година са настъпили някои интересни промени в структурата на потреблението на българските домакинства. През 2014 г. домакинствата намаляват консумацията на хляб и тестени изделия с 4.6 кг (спрямо 2013 г.) и тя достига 93.2 кг средно на лице.

Друга, недотам положителна промяна е понижението в консумацията на зеленчуци с над 2 килограма на човек годишно. (71 спрямо 73 килограма съответно за 2014 и 2013 година). С малко под килограм и половина сме редуцирали картофите (28,5 спрямо 30,8 кг съответно за 2014 и 2013).

За сметка на това сме изпили над 1 литър повече алкохол, достигайки 28,4 литра на човек за 2014 спрямо 27,1 литра за 2013 година.

С малко над литър (респективно килограм) на глава от населението е спаднало и потреблението на прясно и кисело мляко - съответно 18,8 литра (спрямо 20,1 л за 2013) и 26,9 кг (спрямо 28,1 кг за 2013). Промяната в консумацията на месо и месни изделия е недотам значима, като в първия случай имаме лек прираст, а във втория - спад. 

На годишна база се е увеличило потреблението средно на лице от домакинство на алкохолни напитки (от 27,1 на 28,4 л) и цигари (от 596 на 603 броя).

Потребление на основни хранителни продукти през 2014 година

Ако може да се вярва на националната статистика, през всеки ден от 2014 година средностатистическият българин е изяждал (и изпивал) средно по 255 г хляб и тесто, 89 г месо, 38 г колбас, 51 мл прясно мляко, 74 г кисело мляко 138 г плод, 194 г зеленчук, 78 г картофи, 167 мл безалкохолно и 78 мл алкохол. Изпушвал е по 1,6 цигари, също така.

Трудно можем да преценим дали този модел на консумация е полезен или вреден, тъй като той успява да отговори за едва 1660 ккал (по груби сметки) от енергийния внос на българския поданик.

Голямата питанка в настоящата задача е под каква форма се приемат останалите калории от менюто на населението в тази държава.

В статистиката отсъстват основни храни като захарните изделия, олиата и маслата, яйцата, млечните продукти, ядките, бобовите и пълнозърнестите култури, чието потребление би могло сериозно да наклони везните в една или друга посока...

 

Източник: НСИ, Доходи, разходи и потребление на домакинствата през 2014 година, публикуван на 16.04.2015 г



всички новини